FUSHA MAGNETIKE PDF

These belts at thousands of kilometres above the Earth protect the living things on the Earth from the fatal energy that would otherwise reach it from space. They almost never think what kind of a place the world would be like if this structure did not exist. This radiation, which is constantly emitted by the Sun and other stars, is deadly to living things. The majority of the intense ultraviolet rays emitted from the Sun are filtered out by the ozone layer of the atmosphere.

Author:Yokora Gojind
Country:Mali
Language:English (Spanish)
Genre:Business
Published (Last):19 April 2005
Pages:475
PDF File Size:3.30 Mb
ePub File Size:2.51 Mb
ISBN:955-3-54130-405-4
Downloads:11575
Price:Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader:DarrMagnetosferat — te njohura si fushat magnetike rreth shumices se planeteve — ekzistojne ne te gjithe sistemin tone diellor. Se bashku me atmosferen, ato mbrojne siperfaqet e planeteve nga ky rrezatim i demshem. Por jo te gjitha magnetosferat jane krijuar te barabarta: Venusi dhe Marsi nuk kane magnetosfera fare, ndersa planetet e tjera — dhe nje hene — kane qe jane cuditerisht te ndryshme.

NASA ka leshuar nje flote misionesh per te studiuar planetet ne sistemin tone diellor, shume prej te cilave kane derguar informacionin te rendesishme rreth magnetosferes. Voyagers ka matur fushat magnetike teksa ata udhetuan jashte sistemit diellor, dhe zbuluan fusha magnetike rreth Uranit dhe Neptunit. Misionet e tjera planetare, duke perfshire Galileo, Cassini dhe Juno dhe nje numer anijesh qe orbitojne Token, japin vezhgime per te krijuar nje kuptim gjitheperfshires se si planetet formojne magnetosferat, si dhe se si ata vazhdojne te bashkeveprojne me mjedisin dinamik te hapesires rreth tyre.

Toka Magnetosfera e Tokes krijohet nga levizja e vazhdushme e metalit te shkrire brenda tokes. Magnetosfera eshte formuar ne kete menyre per shkak te rrjedhes se vazhdueshme te eres diellore dhe fushes magnetike nga ana e diellit. Magnetosferat shmang grimcat e ngarkuara larg nga planetet — por edhe grimcat me energji te larte ne brezat e rrezatimit. Aurorat shkaktohen nga grimcat qe bien ne atmosfere, zakonisht jo larg poleve magnetike. Merkuri Merkuri, me nje berthame me nje sasi te konsiderueshme hekuri, ka nje fushe magnetike qe ka vetem rreth 1 perqind fortesine e Tokes.

Mendohet se magnetosfera e planetit eshte e ngjeshur nga era diellore intensive, duke kufizuar shkallen e saj. Jupiteri nuk ka nje berthame metalike te shkrire— ne vend te kesaj, fusha e saj magnetike krijohet nga nje berthame e hidrogjenit metalik te ngjeshur.

Nje nga henat e Jupiterit, Io, ka aktivitet te fuqishem vullkanik qe hedh grimca ne magnetosferen e Jupiterit. Keto grimca krijojne rripa te forta rrezatimi dhe aurora rreth Jupiterit. Ganymede, hena me e madhe e Jupiterit, gjithashtu ka fushen e vet magnetike dhe magnetosferen — duke e bere ate henen e vetme me nje fushe magnetike. Saturni Sistemi i madh unazor i Saturnit transformon formen e magnetosferes se tij. Kjo per shkak se molekulat e oksigjenit dhe ujit qe avullojne nga unazat ne hapesiren rreth planetit.

Disa prej henave te Saturnit ndihmojne ne grumbullimin e ketyre grimcave, duke i nxjerre ato nga magnetosfera e Saturnit. Urani Magnetosfera i Uranit nuk u zbulua deri ne vitin , kur te dhenat nga Voyager 2 zbuluan emetime te dobeta radioaktive dhe konfirmuan kur Voyager 2 mati drejtperdrejt fushen magnetike. Fusha magnetike e Uranit dhe boshti i rrotullimit jane jashte shtrirjes prej 59 grade, ndryshe nga Toka, fusha magnetike e se ciles dhe boshti i rrotullimit jane pothuajse te peraferta.

Ne krye te kesaj, fusha magnetike nuk shkon drejtpersedrejti ne qender te planetit, keshtu qe forca e fushes magnetike ndryshon ne menyre dramatike ne te gjithe siperfaqen.

Neptuni Neptuni u vizitua gjithashtu nga Voyager 2, ne vitin Magnetosfera e saj eshte e menjanuar nga boshti i saj i rrotullimit, por vetem rreth 47 grade. E ngjashme me Uranin, forca magnetike e Neptunit ndryshon ne te gjithe planetin.

Kjo do te thote se aurorat mund te shfaqet ne te gjithe planetin — jo vetem afer poleve, si ne Toke, Jupiter dhe Saturn. Perditesimi per here te fundit 28 janar,

MANY RAMAYANAS PAULA RICHMAN PDF

Oh no, there's been an error

.

GRAND GUIDE DENNERLE PDF

Fusha magnetike e Tokës

.

Related Articles